Exponatul lunii IANUARIE 2024

MEDALIE OLIMPICĂ DE BRONZ CUCERITĂ DE LARION SERGHEI LA JOCURILE OLIMPICE DE LA MONTREAL DIN 1976, ÎN PROBA DE KAIAC2-500 M, ALĂTURI DE POICARP MALÎHIN.

Pe insula Ile Notre -Dame, tandemul Serghei – Malîhin a cucerit medalia olimpică de bronz în proba de K2 – 500 metri, după Germana Democrată și Uniunea Sovietică, demonstrând că rezultatele din anii anteriori nu fuseseră întâmplătoare.

În cartea ”Montreal 76. Olimpiada Nadiei Comăneci” Romeo Vilara povestește:

”O desfășurare plină de neprevăzut, care pentru un minut și jumătate a făcut ca emoțiile tuturor să atingă paroxismul, a avut cursa masculină de K2 – 500 m. Reunind câteva echipaje de forțe sensibil egale, ea a făcut ca întrecerea să fie foarte echilibrată și cu multe inversări de situații. În prima parte a cursei lider a fost echipajul spaniol. Ai noștri sunt în imediata apropiere a spaniolilor, iar pe poziția a treia se află dubloul australian. La jumătatea distanței situația era următoarea: Spania 46.71 s, România 47.37 s, Australia 47.71 s, URSS și RDG 48.05 s, Suedia și Belgia 48.43 s, Ungaria 48.82 s și Finlanda 49.19 s.

Partea a doua a cursei a fost de-a dreptul dramatică. Echipajele din frunte pierdeau teren văzând cu ochii, în timp ce altele, până atunci situate undeva pe la coadă, forțau puternic cucerind, metru cu metru, poziții de frunte. Lupta este extraordinară, ridică tribunele în picioare. Se strigă, se agită stegulețe și chiar steaguri mari, se aplaudă și iarăși se strigăîncurajările adresate fiecărei bărci se întretaie căci grupurile de simpatizanți sunt răspândite de-o parte și de cealaltă a canalului și strigătele lor nu sunt, firește, simultane.

Cu un finiș admirabil, echipajul Republicii Democrate Germane trece primul linia de sosire, urmat la 94 de sutimi de formația sovietică și la 1,56 s de kaiacul românesc al lui Serghei și Malîhin, care obțin, astfel, o meritată medalie de bronz, pentru care au luptat din răsputeri și pe care au pregătit-o cu trudă și migală în atâtea și atâtea antrenamente”.

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *