Înfiinţat pe data de 7 mai 1971, Muzeul Sportului a fost amplasat iniţial în spaţiul rezervat tribunei oficiale a fostului Stadion „23 August” din Capitală. În 1981, în condiţiile organizării de către ţara noastră a Jocurilor Mondiale Universitare, muzeul a fost dezafectat pe motiv că amplasarea sa era incompatibilă cu protocolul de grad zero impus în zona tribunei oficiale.

Funcţionarea muzeului a fost reluată în 1994, la iniţiativa  Ministerului Tineretului şi Sportului, când este redeschis pentru public în clădirea Muzeului Naţional de Istorie. În anul 2011, Muzeul Sportului a fost relocat în noul sediu al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român situat în apropierea Arcului de Triumf.

Casa Olimpică

Noul sediu al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român este opera unui colectiv condus de arhitectul profesor doctor Emil Barbu (Mac) Popescu - şef proiect complex, arh. Dragoş Perju – şef proiect arhitectură, şi proiectanţii: arh. Remus Hârşan, arh. Nemeş Karoly şi arh. Mihaela Bogăţeanu.

Casa Olimpică a fost inaugurată  pe 17 septembrie 2011şi găzduieşte sediul C.O.S.R., sediul Federaţiei Române de Rugby şi Muzeul Sportului.