Desemnată sportiva secolului XX, Nadia Comăneci este un important ambasador al sportului în lume, iar cu ocazia sărbătoririi Centenarului Comitetului Olimpic și Sportiv Român, aceasta a vizitat Muzeul Sportului. Plăcut impresionată, Nadia Comăneci a semnat bârna de la Muzeul Sportului, instituție ce îi dedică un loc aparte sportivei etalon a României și a lumii.
Germanul Thomas Bach, actualul preşedinte al Comitetului Olimpic Internaţional, a vizitat Muzeul Sportului cu ocazia participării sale în cadrul evenimentelor ce au marcat împlinirea a 100 de ani de olimpism românesc. Contribuţia României la mişcarea olimpică internaţională este una spectaculoasă, iar Muzeul Sportului a făcut ca toate sentimentele pe care le transmite fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice să se regăsească în cuvinte, imagini şi cifre. Plăcut impresionaţi, Thomas Bach, Patrick Hickey – preşedintele Comitetului Olimipic European, Alin Petrache şi Octavian Morariu – actualul şi fostul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, membri ai forului olimpic românesc, dar şi delegaţi ai CIO au petrecut aproximativ un ceas redescoperind istoria sportului românesc. “Aveţi un Muzeul al Sportului foarte interesant şi sunt convins că în curând va deveni una dintre atracţiile din Bucureşti. De asemenea clădirea unei se află Muzeul şi Casa Olimpică are un desing deosebit, iar zona este extrem de frumoasă”, a spus fostul scrimer, Thomas Bach.
Cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani, Elisabetei Lipă i s-a pregătit o petrecere surpriză. Complici au fost cei din familia dânsei, Federația de Canotaj, Muzeul Sportului și Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Solicitată de cei de la postul național de televiziune pentru a oferi un interviu în cel mai favorabil loc posibil – Muzeul Sportului, Elisabeta Lipă a fost întâmpinată de peste 60 de invitați, prieteni, foști colegi, colaboratori de la clubul Dinamo, Federația de Canotaj, MTS, COSR, lotul național de gimnastică în frunte cu Larisa Iordache și cei doi antrenori etalon ai țării noastre Mariana Bitang și Octavian Belu, Contantina Diță Tomescu, Monica Iagăr, Doina Melinte, Otilia Bădescu sau Gabriela Szabo.
În cadrul petrecerii surpriză care i-a fost oferită canotoarei secolului XX, Elisabeta Lipă la Muzeul Sportului, a participat și Gabriela Szabo, actualul ministru al MTS.
Atletă de talie mondială, medaliată la Jocurile Olimpice (argint în 1996 la Atlanta, aur și bronz în 2000 la Sydney), Campionatele Mondiale și Europene, Gabriela Szabo a fost desemnată în timpul carierei sale cea mai bună atletă a lumii și cel mai bun sportiv al Europei
în 1999.
Maestră emerită a sportului românesc, Doina Melinte este un atlet simbol care de-a lungul carierei pe care a avut-o a devenit campioană olimpică (a avut patru participări olimpice, iar în 1984, la Los Angeles obține două medalii, aur în proba de 800 de metri – probă preferată și medalie de argint în proba de 1500 de metri), mondială și europeană în probele pe distanțe medii. A cucerit medalii de aur, argint și bronz la toate aceste competiții și a bifat patru recorduri mondiale (cel din 1990 de la o milă este în vigoare și în prezent).
O stea din cerul gimnasticii româneşti este Maria Olaru (n. 4 iunie 1982, Fălticeni, jud. Suceava), cea care avea să strălucească pe plan internaţional la sfârşitul anilor 90. În 1998, la Campionatele Europene de la Sankt Petersburg, în prima sa competiţie la senioare, obţine medalia de aur cu echipa şi medalia de argint la sărituri, iar un an mai târziu, la Campionatele Mondiale de la Tianjin (China) reuşeşte o dublă de aur cu echipa şi la individual compus, dar şi un bronz la sărituri. Istoria gimniasticii feminine româneşti a marcat, aşadar, prin performanţa Mariei Olaru, o sportivă completă, al doilea titlu la individual compus, după cel al Aureliei Dobre de la Rotterdam în 1987.
O gimnastă deosebită, rafinată în execuţie, care s-a retras prea devreme, dar care a bifat şi anul olimpic 2000. Maria Olaru a fost campioană olimpică la Sydney cu echipa şi a obţinut medalie de argint în proba de individual compus, momente care au desăvârşit povestea sportivă a marii noastre campioane.
Alin Petrache, președintele COSR oferindu-i Colanul Olimpic lui Sir Sebastian Coe.
Este unul dintre cei mai cunoscuți și reprezentativi alergători pe distanță medie din toate timpurile și cel mai prolific recordman britanic, actualmente vice-președintele IAAF.
Londra este în prezent primul și singurul oraș care a organizat trei ediții diferite ale Jocurilor Olimpice de vară din perioada modernă (1908, 1948 și 2012), iar pentru ultima ediție, un rol major și determinant l-a deținut Sir Sebastian Coe, numit președinte al Comitetului Organizator (LOCOG), evenimentul fiind unul remarcabil.
Foto: Paco Pascal Pamfil, NOC Romania