Exponatul lunii FEBRUARIE 2024

PLACHETĂ OFERITĂ LA JOCURILE OLIMPICE DE LA BERLIN LT. HENRI RANG, CÂȘTIGĂTORUL PRIMEI MEDALII OLIMPICE DE ARGINT A ROMÂNIEI

Pe data de 16 august 1936, prima medalie olimpică de argint din istoria sportului românesc este cucerită de Henri Rang.

”Călăria a fost sportul care ne-a produs la Jocurile Olimpice de la Berlin cele mai frumoase satisfacții. Succesele în această ramură sportivă erau într-un fel așteptate, sperate, căci valoarea călăreților noștri verificată și stabilită la numeroase concursuri internaționale le dădea dreptul să aspire la victorii.

Vorbim despre ofițerul de cavalerie Henri Rang, componentul echipei naționale de echitație a României în perioada 1931 1946, care va obține prima și singura medalie de argint pentru țara noastră la Jocurile Olimpice de la Berlin, 1936, cu calul Delfis, în Premiul Națiunilor, la cea mai importantă confruntare de natură hipică, proba de obstacole. În acea ultimă zi a Olimpiadei, în prezența a peste 120. 000 de spectatori, călăreții români au gustat atât din cupa victoriei, cât și din amarul neșansei.

Pentru desemnarea câștigătorului locului I, a fost necesar să se facă o cursă de baraj la care Henri Rang (cu calul Delfis) s-a întrecut cu locotenentul Kurt Hasse (cu Tora), din Germania. La egalitate de puncte, dar având un timp de parcurs mai bun, călărețul german cucerește medalia de aur. Nu a lipsit decât o infimă șansă ca să smulgă premiul I la Olimpiadă deci, cu adevărat un succes colosal. Nu a fost vorba de noroc, ci de pregătire talent, măiestrie și artă. Un student român, ce se găsea printre spectatorii Olimpiadei, povestea, cu lacrimi de bucurie în ochi, succesele echipei române: Nu știau străinii ce să admire: ținută elegantă și maiestuoasă, siguranța și măiestria în conducere sau avântul impetuos dar calculat cu care se atacau obstacolele și nu încetau să zică: Românii sunt într-adevăr colosali. Și s-au convins și bucureștenii de colosalul succes. Echipa noastră a umplut vitrina unei librării bucureștene cu trofeele câștigate în 1936, prin fața cărora au defilat săptămâni întregi mii de oameni din București și provincie”.

Țopescu, Felix, Călăreți, obstacole, victorii,     Editura Sport-Turism, București, 1978.

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen + twelve =

Captcha loading...